• História financií

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album História financií.

            V termíne 20.02.-24.02.2023 sa uskutočnili pre žiakov 1.stupňa BT prednášky na tému: História financií. Počas praktickej časti žiaci sa zahrali na obchodníkov a kupujúcich ,oboznámili sa s bankovkami a mincami .Zodpovedný: Mgr.Šteyerová,Zverejňuje:Ing. Varga

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MATERINSKÉHO JAZYKA

          •  

            „ Ó mojej matky reč je krásota ,

            je milota, je rozkoš, láska svätá...“

            Týmto krásnym vyznaním vyjadril velikán slovenskej literatúry vzťah k  rodnej reči.

                            21. február je Medzinárodným dňom materinského jazyka. Tento celosvetovo známy deň vyhlásila výročná 30. Generálna konferencia Organizácie spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v novembri 1999. Po prvý raz sa 21. február ako  Medzinárodný deň materinského jazyka oslavoval v roku 2000. V súčasnosti si ho pripomínajú vo viacerých štátoch.

            Materinský jazyk nás sprevádza celým životom a zásadne ovplyvňuje naše vnímanie sveta. Je dôležitou súčasťou identity každého človeka a predstavuje kultúrne dedičstvo ľudstva.   

            Práve deň, akým je Medzinárodný deň materinského jazyka, je vhodnou príležitosťou pripomenúť si, že zásluhou svätých Cyrila a Metoda, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra a ďalších má slovenský jazyk kodifikovanú podobu a denne ho používame ako štátny jazyk.

            Aj naša základná škola si pripomenula Medzinárodný deň materinského jazyka. Žiaci 2. stupňa pod vedením p. učiteľky J. Bosákovej v školskom rozhlase uskutočnili reláciu, ktorá žiakom priblížila význam materinského jazyka.

             

             

            Vypracovala: Mgr. Renáta Drabová                                           v Tuhrine dňa 21.2.2023

                    Koordinátor  CGT

          • Svetový deň boja proti AIDS

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň boja proti AIDS.

            1. decembra 2022 – Svetový deň boja proti AIDS AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Najúčinnejším prostriedkom je zabránenie šírenia HIV/AIDS je prevencia. Najdôležitejšie je vyvarovať sa rizikovému správaniu nie riešiť dôsledky správania sa. Infekcia HIV – ochorenie AIDS je nevyliečiteľné. Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS. Červená farba bola vybraná ako symbol krvi a života. Žiaci špeciálnych tried si na znak solidarity namaľovali červené stužky. Viete, že červená stužka vznikla v New Yorku v roku 1991? Vytvorili ju umelci z „Vizuálneho AIDS klubu“ Zapísala: Mgr. M. Glankovicová Zodpovedná Ing. Marušová

          • FIG-Vianoce na úver sa nemusia vyplatiť.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album FIG-Vianoce na úver sa nemusia vyplatiť..

            V rámci FIG sa dňa 13.12.2022 v triede IX.A uskutočnila beseda na tému: Vianoce na úver sa nemusia vyplatiť. Vyučujúca oboznámila žiakov so základnými dôvodmi, prečo si nebrať pôžičku na Vianoce a aký to má dopad na rodinný rozpočet. Taktiež porovnala hodnotu splátok za úver v bankách a v nebankových spoločnostiach. Rozdiel je obrovský. Čím dlhšie je obdobie splácania úverov, tým sa to viac predraží a v konečnom dôsledku zaplatí ten, čo si požičal oveľa viac ako pôvodne potreboval.

          • Svetový deň sporenia VIII.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň sporenia VIII.B.

            Súčasťou rodinného rozpočtu by mala byť aj finančná rezerva. Stáva sa, že na konci mesiaca rodinám neostanú peniaze nazvyš. Dá sa tomu predchádzať dlhodobým plánovaním. Ukázali sme si rozpočtový plán 50:30:20. Podľa neho si žiaci rozdeľovali „rodinné financie“. Išlo nám to super. Najviac sa nám páčila časť „ 30% na všetko, čo nám robí radosť“.

          • Deň voľby povolania

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň voľby povolania.

            Kam na strednú školu? Čím budem? V mesiaci október sa uskutočnil pre našich končiacich žiakov Deň voľby povolania .Po úvodnej prednáške o voľbe povolania žiaci absolvovali test orientačných intelektových schopností a záujmový test na profesijnú orientáciu. Držme im palce, aby ich výber bol ten správny.

          • Šarkaniáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šarkaniáda.

            Šarkan letí, šarkan letí, chytajte ho, neuletí.......týmito slovami sme začali pre deti snáď najzábavnejšiu a najkrajšiu jesennú akciu s názvom Šarkaniáda. Malí škôlkari a naši prváci si užili púšťanie šarkanov naplno. A navyše nám prialo aj počasie.

          • Úcta k starším

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Úcta k starším.

            Mesiac október je vyhlásený za mesiac úcty k starším. Vieme, že vďačnosť a úctu vyjadrovať iba slovami je málo, preto sa budeme usilovať dokázať vám to. Všetkým seniorom prajeme, aby veľa rokov pobudli v zdraví a v šťastí medzi svojimi najdrahšími a medzi nami všetkými. Nejeden z nás už starých rodičov nemá, preto sme si ich pripomenuli aj vytvorením ich podobizne.

          • Rodina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rodina.

            Čo je rodina, aký je jej význam, funkcia či kto ju tvorí? Touto témou sme sa zaoberali v rámci projektového vyučovania v predmete Vecné učenie a v závere si žiaci vytvorili svoje rodostromy svojich blízkych.

          • DARY

          •  Niekoľko darov, ktoré môžeme rozdávať každý deň

            Žiaci 8.B triedy na hodine SJL - Čítanie vyrobili plagát s darmi, ktoré môžeme rozdávať stále.