• História financií

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album História financií.

            V termíne 20.02.-24.02.2023 sa uskutočnili pre žiakov 1.stupňa BT prednášky na tému: História financií. Počas praktickej časti žiaci sa zahrali na obchodníkov a kupujúcich ,oboznámili sa s bankovkami a mincami .Zodpovedný: Mgr.Šteyerová,Zverejňuje:Ing. Varga

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MATERINSKÉHO JAZYKA

          •  

            „ Ó mojej matky reč je krásota ,

            je milota, je rozkoš, láska svätá...“

            Týmto krásnym vyznaním vyjadril velikán slovenskej literatúry vzťah k  rodnej reči.

                            21. február je Medzinárodným dňom materinského jazyka. Tento celosvetovo známy deň vyhlásila výročná 30. Generálna konferencia Organizácie spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v novembri 1999. Po prvý raz sa 21. február ako  Medzinárodný deň materinského jazyka oslavoval v roku 2000. V súčasnosti si ho pripomínajú vo viacerých štátoch.

            Materinský jazyk nás sprevádza celým životom a zásadne ovplyvňuje naše vnímanie sveta. Je dôležitou súčasťou identity každého človeka a predstavuje kultúrne dedičstvo ľudstva.   

            Práve deň, akým je Medzinárodný deň materinského jazyka, je vhodnou príležitosťou pripomenúť si, že zásluhou svätých Cyrila a Metoda, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra a ďalších má slovenský jazyk kodifikovanú podobu a denne ho používame ako štátny jazyk.

            Aj naša základná škola si pripomenula Medzinárodný deň materinského jazyka. Žiaci 2. stupňa pod vedením p. učiteľky J. Bosákovej v školskom rozhlase uskutočnili reláciu, ktorá žiakom priblížila význam materinského jazyka.

             

             

            Vypracovala: Mgr. Renáta Drabová                                           v Tuhrine dňa 21.2.2023

                    Koordinátor  CGT